psihoterapie de grup

Ce sunt ședințele de psihoterapie de grup?

Terapia de grup este o formă de psihoterapie care implică un terapeut, ce lucrează cu mai mulți oameni în același timp, formând un cadru sigur, unde pacienții pot vorbi despre problemele ce îi afectează. În cadrul terapiei de grup orice persoană poate: 

  • oferi şi primi susţinere şi feedback

  • ameliora deficiențele de comunicare şi relaţiile interpersonale

  • experimenta noi comportamente la nivel interpersonal

  • exprima în mod direct şi onest emoţii şi stări afective dintre cele mai diverse

  • dobândi o mai mare încredere în forţele proprii, o îmbunătațire a imaginii şi a stimei de sine

  • dobândi o mai bună cunoaştere şi înţelegere de sine, dar şi a celor din jur

  • intra în posesia unor noi modalităţi de interacţiune interpersonală pe care să le transfere în exteriorul grupului 

Grupul devine, pentru persoană, o resursă inestimabilă. În cadrul acestuia se poate regăsi pe sine şi poate obţine, într-o atmosfera de căldură şi suport afectiv, schimbarea dorită sau ameliorarea căutată.

 

Când ai nevoie de psihoterapie de grup?

Aveți nevoie de terapie de grup atunci când vă simțiți neliniștit sau nesigur pe dumneavoastră și considerați că sunteți singurul care se confruntă cu această problemă. Beneficiul cel mai mare al terapiei de grup și ce diferențiază acest tip de terapie de cea individuală este faptul că include mai multe persoane care își pot împărtăși punctele de vedere și pot empatiza unul cu celălalt. În plus, terapia de grup poate fi folositoare și atunci când aveți deficiențe în crearea relațiilor sau când simțiți nevoia de apartenență.

La ce ar trebui să te aștepți la prima ședință de psihoterapie de grup?

Prima întâlnire are rolul unei ședințe de cunoaștere, unde terapeutul va pune întrebări pentru a încerca să afle, pe rând, neliniștile fiecaruia. Fiecare are alocat timpul său de a se prezenta și de a împărtăși cu grupul ce se simte confortabil.

Este de reținut că mediul în care vă aflați este unul sigur și confidențial, iar oamenii din încăpere au probleme asemănătoare și, în consecință, este foarte probabil să poată empatiza mult mai ușor cu dumneavoastră.

Care sunt tarifele unei ședințe de psihoterapie de grup?

  • Se stabilește în funcție de numărul de persoane înscrise.